Schitul Țibucani

Schitul Țibucani

sâmbătă, 29 iunie 2013

Mama…


Mama este mereu lângă tine. E îngerul păzitor al fiecăruia. O găsești în adierea frunzelor pe lângă care treci, în mirosul mâncărilor pe care ți le amintești din copilărie. Ea e în florile pe care alegi să le dăruiești, ea e în toate zâmbetele tale de zi cu zi. O găsești în mâna care te atinge pe frunte când ai febră, în liniștea din zilele ploioase când te simți melancolic, ea e în culorile curcubeului și în căldura pe care o simți în diminețile de Crăciun.
Mama poartă lumea pe umeri. Ea este începutul tuturor începuturilor, profesorul profesorilor şi cartea cărţilor. Mama este sertarul în care ne depunem toate lacrimile şi zâmbetele. Mama e izvor de răbdare şi bunătate. Mama e creatorul tuturor poveştilor. E un anotimp, e un cântec dulce, glas plin de smirnă.
Mama este acea fântână care te răcoreşte când îţi este sete, mama e acel vânt care îţi mângâie obrajii în zilele toride de vară, mama e acel foc care te încălzeşte atunci când îţi este frig, mama e acea sclipire care îţi luminează cele mai întunecate nopţi, mama e îngerul care îţi alungă visele triste, mama e braţul în care îţi găseşti alinarea, mama e soarele de la care primeşti lumina, mama e cerul pe bolta căruia îşi scaldă păsările zborul, mama e bucuria de a trăi, mama e tot ce a putut lăsa Dumnezeu mai pur şi mai sfânt pe pământ.
Mama trăiește mereu cuibărită în râsul tău. Ea e locul de unde ai plecat, primul tău „acasă”, primii tăi paşi în viaţă. Mama aduce fără să ceri până şi luna de pe cer. Dacă plângi, plânge şi ea, dacă râzi, râde şi ea, iar firele de nea din bucle s-au ivit de grija ta. La şcoală când ai fost trimis, într-un penar şi-a pus un vis. Ea e alături de tine, orice drum ai alege. Mama ceartă şi sărută în acelaşi timp. Mama e cea mai frumoasă, cea mai bună, cea mai deşteaptă, cea mai cea din lume. Ea e prima ta iubire, primul tău prieten, chiar primul om cu care te-ai certat. Însă nimic şi nimeni nu vă poate despărţi. Nici timpul, nici distanţa, nici chiar moartea…
Mama ştie şi simte totul. Mama e ca o liturghie, jertfeşte jertfindu-se. Mama e candelă aprinsă, lumânare ce arde şi aduce lumina speranţei oriunde. Mama este o icoană ce o poartă fiecare în suflet. Mama este ca un duhovnic la care mereu găseşti iertare, chiar şi pentru lucrurile pe care nu le-ai făcut. Mama când se roagă, rugăciunea ei pentru fiu e foc ce mistuie întreg universul şi ajunge grabnic la Dumnezeu. Mama este fiinţa care „conduce” lumea. Ce făptură minunată e mama !
Mamă, ţi-am spus astăzi cât de mult Te Iubesc ?!


ieromonah Hrisostom Filipescu

8 comentarii:

  1. Minunat elogiu adus MAMEI! Se vede că izvoraște dintr-o inimă iubitoare.Sărut-mâna,părinte!

    RăspundețiȘtergere
  2. O adevarata traire,o binecuvantare sfanta pt.orice mama care naste si ii pasa.Mama e UNA.Sunt mama si fiica a unei scumpe mame,mai nou bunica a unor ingerasi.Ma bucur sa stiu ca mai sunt copii care isi iubesc mamele,care le asculta si care le urmeaza sfatul.E din ce in ce mai greu si pt.mame si pt.fii.Dar Domnul nu ne lasa,ca strigam la EL si ne raspunde cand stie ca a sosit timpul.Va citesc in continuuare cu acelasi drag si interes!Rodica Popescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va iubesc,va admir,va respect,incerc sa sa va urmez!....Rodica Popescu

      Ștergere
  3. SARUT MANA PARINTE
    FRUMOS ELOGIU PTR MAME
    CHIAR AR TREBUI SA CITEASCA TOTZII FII SI FIICELE ...SA PRETZUIASCA MAMA ... CA DACA NU O MAI AU ...ESTE GREU
    NIMENI NU ESTE NEMURITOR , DAR CAT SANTEM , NOI MAMELE , SA FIM IUBITE SI PRETZUITE , AJUTATE SA MURIM DEMN .
    DOAMNE AJUTA
    RODICA-SHTEFANIA

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunteti cel mai frumos copil al lui Dumnezeu pe pamant .Ferice de mama care v a crescut un om asa frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunteti cel mai frumos copil al lui Dumnezeu pe pamant .Ferice de mama care v a crescut un om asa frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sublim elogiu inchinat mamei! Ferice de cea care va adus pe lume! Sa fiti binecuvantat parinte, cuvantul dumneavoastra e balsam pentru suflet!Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sublim elogiu inchinat mamei! Ferice de cea care va adus pe lume! Sa fiti binecuvantat parinte, cuvantul dumneavoastra e balsam pentru suflet!Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere